In de eerste instantie is een anhydriet dekvloer lastig te onderscheiden van een cementdekvloer. Echter zijn er wel degelijk verschillen. Een anhydrietvloer is gips houdend, over het algemeen wittig en fijner van structuur, verder wordt het snel hard. Hard betekent niet dat het ook al droog is, het duurt over het algemeen langer voordat een anhydrietvloer echt droog is.
De anhydrietmortel wordt kant en klaar uit een mixauto vervoerd naar de werkplaats. Hier kan met een pomp gemakkelijk grote hoeveelheden weggepompt worden. Dit kan oplopen tot wel 100 ton per dag.
Wat is een anhydriet dekvloer?
Een anhydrietdekvloer is een vloer van ongeveer 50mm dik. Deze dekvloer bestaat uit gips, water en zand. Het wordt ook wel een vloeivloer genoemd. Een fijn voordeel van anhydriet is dat het een erg vlakke vloer is die snel kan worden geplaatst en zichzelf waterpas maakt. Nadat de vloer gelegd is hoeft deze dus niet achteraf te worden recht gemaakt.
Hierdoor is het veel vlakker dan een ander soort dekvloer en erg geschikt is voor vloerbekleding waarbij het belangrijk is dat de ondervloer glad is. De verschillen tussen een cementdekvloer en een anhydrietdekvloer is dat het hoofdbestanddeel niet cement is maar anhydriet. Het is ook minder werk dan andere vloeren.
Waarom kiezen voor een anhydrietvloer?
Een anhydrietvloer is een gietvloer gebaseerd op cacliumsulfaat (gips) en is een goed alternatief voor een zandcementdekvloer. Anhydriet is vlakker dan een zandcementvloer en heeft een betere warmteafgifte, daarom is het ook perfect wanneer u dit wil combineren met vloerverwarming. Deze vloer is erg geschikt voor woningen, garages, bedrijfspanden en showrooms. Een anhydrietvloer is niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld een badkamer.
Anhydrietvloer en vloerverwarming
Anhydrietvloeren zijn doordat ze goed geleiden uitermate geschikt voor vloerverwarming. Hierdoor is er zeer weinig warmteverlies en hoeft er dus minder gestookt te worden. De vloerverwarmingsbuizen worden op de constructievloer of het isolatiemateriaal gelegd en de anhydrietvloer wordt er overheen gestort. Doordat de vloer zeer plastisch is worden de slangen goed omhuld door de vaste geleidende stof. Omdat de vloer goed aansluit op de vloerverwarming buizen is deze vloer perfect voor vloerverwarming.
Wat zijn de kosten?
Aangezien een anhydrietvloer een dekvloer is, wordt dit vaak in nieuwbouwwoningen toegepast. Echter is het ook mogelijk om bij een volledige vloerrenovatie dit te gebruiken in bestaande woningen. De prijs van zo’n vloer ligt tussen de €5 en €15 euro per vierkante meter. Deze prijs is te vergelijken met die van een cementvloer. De keuze voor een anhydriet dekvloer te kiezen is dus niet volledig financieel gericht.
Eindvloer
Een anhydiretvloer is geen eindvloer, direct erop leven wordt niet aangeraden. Wat op deze dekvloer wordt gelegd is helemaal naar eigen keuze. Deze dekvloer is namelijk zo vlak dat het geschikt is voor elke eindvloer. Denk hierbij aan vloertegels, PVC, laminaat, tapijt of parket. Ook is het mogelijk om met een mooie houten vloer te combineren
Voordelen anhydrietvloer:
·Snel te plaatsen en geschikt voor grote ruimtes
· Zeer vlak
· Niet gevoelig voor krimpscheuren
· Zeer sterk materiaal, kan veel gewist dragen
· Zeer geschikt voor vloerverwarming