Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde? 4 tips waar je op moet letten!

Met de aangekondigde belastingstijgingen op onder andere de WOZ-waarde van huizen is het belangrijk om hier dit jaar weer even goed naar te kijken. Het kan namelijk zijn dat jij tientallen tot honderden euro’s teveel belasting betaald over jouw huis. Denk je dat je een kans maakt om je WOZ-waarde te verlagen en wil je WOZ bezwaar maken? Let dan op de volgende punten en stappen.

1. Waarom kun je bezwaar maken?

De gemeente schat jaarlijks in wat jouw huis ongeveer waard is. Dit doen ze onder meer op basis van vorige schattingen en schattingen van vergelijkbare verkochte huizen bij jou in de buurt. Helaas is dit grotendeels nattevingerwerk, en kan het voorkomen dat ze er flink naast zitten. Bezwaar maken tegen de ingeschatte waarde van je huis (de WOZ-waarde) kan daarom goed geld schelen.

2. Kun je het hele jaar door bezwaar maken?

Het is belangrijk dat je goed let op het jaarlijkse bericht van de gemeente over jouw geschatte WOZ-waarde. De gemeente maakt een taxatie gebaseerd op de taxatie van het jaar ervoor op 1 januari. Dit jaar kijkt de gemeente dus naar de waarde van je huis op 1 januari 2021. Over deze uitslag krijg je een brief of een online bericht op MijnOverheid. Daarna heb je zes weken om hier op te reageren. Snel actie ondernemen dus.

3. Waarop kun je bezwaar maken?

Er is vaak sprake van overschatting van de ruimte en functie van (onderdelen van) het huis. Zo omschrijven gemeentes nogal eens ‘garage’ op als het meer om een schuurtje gaat en zo ook wordt gebruikt. Hier zit bijvoorbeeld een verschillende bijdrage aan vast.

4. Zelf bezwaar maken of het laten doen?

Er zijn twee manieren om bezwaar te maken op je WOZ-waarde. De eerste manier is om het zelf te doen. Gemeentes hebben vaak wel een pagina op hun website waarop staat uitgelegd welke stappen je moet volgen en met welke bewijzen je moet komen. Op internet zijn ook veel voorbeeldbrieven te vinden om je bezwaar verder uit te leggen. Als je je bezwaar wint, betaal je de kosten van je proces niet. Gemiddeld wint 50% van de bezwaarmakers hun proces. Dit kost hun dus geen geld, en ze hoeven jaarlijks minder te betalen. Let wel op dat hier behoorlijk wat tijd in kan gaan zitten en dat je dus kosten kunt betalen voor je proces als het je niet lukt om een verlaging te bewijzen.

Je kunt er ook voor kiezen om jouw bezwaar in te dienen door middel van een gespecialiseerd bedrijf zoals Kosteloosbezwaar.nl. Bedrijven als deze pakken jouw zaak met professionele juristen op en handelen het voor jou af. Je hoeft enkel je bewijsstukken op te sturen. Het voordeel aan deze bedrijven is dat dit je nooit iets kost. Als zij het proces winnen, en daar gaan zij veelal van uit, betaald de gemeente de proceskosten. Lukt het ze niet? Dan geven ze je een no cure no pay garantie. Zij vinden namelijk dat de burger niet de dupe moet zijn van fouten van de gemeente, en staan daar daarom ook op deze manier voor in.

Denk jij dat jij bezwaar kunt maken op je WOZ-waarde? Hou dan je taxatie goed in de gaten en bekijk wat jij er aan kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *