Als eerste moet opgemerkt worden dat zowel de dakramen van hout als van kunststof technisch uitstekende producten zijn. Het zijn kwaliteitsproducten die alles bieden wat een modern dakraam tegenwoordig nodig heeft. Een Fakro dakraam is bijvoorbeeld bijzonder energie-efficiënt, veilig en biedt een prima geluidsisolatie. Zo’n Fakro raam getuigt ook van goed vakmanschap en biedt een tijdloos design.
Qua functionaliteit zijn er in eerste instantie geen verschillen tussen een houten en een kunststof dakraam. Maar aangezien kunststof nog een groot verbeterpotentieel biedt, kan dit in de toekomst nog veranderen.
Wat is het verschil in prijs?
Geld zou niet de belangrijkste factor bij het kopen van bouwmaterialen moeten zijn. Maar de ervaring leert dat veel mensen veelal niet meer bereid zijn om enorme bedragen in een dakraam te steken.
Als je de prijzen van de verschillende fabrikanten bekijkt en vergelijkt, dan zie je duidelijk dat de plastic of PVC dakramen meestal iets duurder zijn. Als je bij de aankoop op elke euro wilt letten, dan ben je waarschijnlijk beter met een houten dakraam af.
Als je echter liever aan de toekomst wilt denken en bij de initiële aanschaf wat meer geld kan uitgeven dan moet je ook met het volgende rekening houden. Een houten dakraam moet in de meeste gevallen eerder dan een kunststof dakraam vervangen worden. Een dakraam van kunststof als geheel is als een langetermijn investering dan aanzienlijk goedkoper.
Wat is het verschil in onderhoud
Hout is een natuurproduct en biedt als zodanig een aantal fijne voordelen maar helaas ook serieuze nadelen. Het is waar dat de moderne houten dakramen technologisch op een onberispelijke wijze van het beste hout worden vervaardigd. En dat een speciaal conserverende oppervlakte afwerking de constructie prima beschermt.
Hout reageert desondanks altijd op omgevingsinvloeden en dan voornamelijk op vocht maar ook de omgevingstemperatuur. Dit vocht wordt door het hout opgenomen en zet het uit. Nadat het vocht weer aan de drogere lucht is afgegeven, trekt het hout weer samen.
Zeker bij de moderne isolatie omstandigheden is er altijd wel wat condensatie op een ruit maar ook op het kozijn zelf en de kozijnvleugel. Dit is iets wat het proces nog verder kan versnellen. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat de hoeken maar ook het hele raam, door kromtrekken niet meer optimaal geopend en gesloten kan worden. Of in het ergste geval zelfs kan gaan lekken.
Als je toch liever een houten dakraam wilt plaatsen, moet je er ook rekening mee houden dat het onderhoud van je houten kozijnen periodiek vereist is. Een houten dakraam moet immers om de paar jaar geschuurd en opnieuw geverfd worden.
Het vereist ook wat meer aandacht tijdens het gebruik zelf. Bijvoorbeeld als er condensatie op het raam optreedt. Als je dus liever zo weinig mogelijk onderhoud wilt uitvoeren, dan moet je zeker voor een PVC exemplaar kiezen.
Wat is het optische verschil?
De belangrijkste reden voor veel mensen om voor een houten raam te kiezen, is dat men een houten raam als mooier ervaart. En dan vooral die met een transparante coating, waar je duidelijk de kleur van het hout en de unieke nerf kunt zien. Deze houtnerf wordt soms op kunststof ramen nagebootst, maar zelfs het beste nep fineer blijft slechts een imitatie die niet met het origineel te vergelijken is.
Uiteindelijk is de materiaalkeuze van ramen is niet eenvoudig. De houten ramen zijn erg esthetisch en zien er zeer natuurlijk uit. De kunststof ramen veroverden in de afgelopen decennia echter het grootste deel van de markt. Dus is PVC tegenwoordig het populairste materiaal voor de vervaardiging van ramen.
Je zou daarom zeker eerst alle verschillende voor- en nadelen af wil wegen voordat je weet welk type jij wilt plaatsen.