Als jij een huis wilt kopen dan zie je het uitvoeren van een bouwkundige keuring misschien alsnog een extra uitgave die bij het gehele proces om de hoek komt kijken. Het aanschaffen van een woning is al erg kostbaar en je zit niet te wachten op het maken van nog meer uitgaven. Ben je de verkoper van een woning, dan betekent een bouwkundige keuring ook extra kosten die je van je winst af kunt trekken en nog meer papierwerk dat je in orde moet maken voor de verkoop. Toch kan deze keuring in beide gevallen juist geld opleveren in plaats van geld kosten. Hier lees je waarom.
Wat is een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwkundig onderzoek of een bouwtechnische keuring genoemd. Een ingenieur beoordeelt een woning van top tot teen en legt de conclusies vast in een rapport. Je bepaalt zelf hoe uitgebreid je wilt dat het onderzoek gedaan wordt. Wil je dat de ingenieur alleen de basispunten naloopt of dat deze de gehele woning grondig onderzoekt? En wil je in het rapport ook advies krijgen over verbeterpunten, toekomstige kosten en algemene onderhoudskosten van de woning? Dit zijn alle aspecten die de inhoud van je bouwkundig rapport beïnvloeden en die ook invloed hebben op de prijs die je betaalt.
Een bouwkundig onderzoek voor verkopers
Ben je een verkoper van een woning, dan lijkt een bouwkundige keuring misschien eerder iets wat de koper op zou moeten pakken. Maar ook als je een woning verkoopt kan dit document erg goed van pas komen. Als jij het rapport al kunt laten zien, dan geef je de koper bij de eerste bezichtiging al inzicht in de staat van de woning. Je geeft aan betrouwbaar en eerlijk te zijn en je bespaart de koper tijd en geld. Je kunt je woning op die manier sneller en voor de vraagprijs verkopen. Daarnaast is het een rapport waarmee je de prijs die je vraagt met feiten onderbouwd. Door zelf een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren neem je als verkoper de touwtjes in handen en ben je de kopers automatisch een stapje voor.
De voordelen voor kopers
Ook voor kopers heeft het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek grote voordelen. Hier vind je drie situaties waarin dit document van waarde is.
- Als je een woning hebt gezien die je bevalt en waar je een bod op wilt doen, dan moet je eerst wel exact weten wat je op het punt staat aan te schaffen. Met een bouwkundige keuring voorkom je dan een miskoop.
- Is er uit het bouwkundig onderzoek gebleken dat de woning gebreken vertoont, dan kun je het rapport gebruiken bij de onderhandelingen. Laat de ingenieur in kaart brengen hoeveel de reparaties gaan kosten en trek dat af van de vraagprijs.
- De meeste banken, hypotheekverstrekkers, de Nationale Hypotheek Garantie en andere financiële instellingen vragen om inzage in het rapport van de bouwkundige keuring voordat ze je het geld verstrekken.