Heb jij dat ook? Sta je voor een keuken en denk je, klopt dat prijskaartje eigenlijk wel? Want de keuken lijkt wel heel goedkoop. Daar zal vast iets mis mee zijn. De gemiddelde keuken kost snel richting de 8.000 euro en dan lijkt een prijskaartje van 3.999 euro soms foutief bij een keuken neergehangen. Als de verkoper meldt dat dat toch echt de prijs is, ga je nadenken. Waarschijnlijk heeft die keuken goedkope bouwplaten of apparatuur die het al na anderhalf jaar opgeeft. De ‘goedkope keuken’ leidt eerder tot bedenkingen dan tot aankoop vreugde. En toch hoef je met zo’n prijsvriendelijke keukenopstelling geen miskoop te verwachten.
Het totaalbudget van een goedkope keuken
Een nieuwe keuken begint niet in de showroom maar op je calculator. Het is van belang om eerst je maximale budget vast te stellen. Vergeet niet dat zo’n budget inclusief sloop en afvoer van de oude keuken is. En dat je van het budget ook montage en aansluitingen voor de nieuw te plaatsen keuken moet betalen. Heb je je budget bepaald? Trek er dan ca. 200 euro af voor de sloop van de oude keuken en nog eens 800 euro voor montage en energieaansluitingen van de nieuwe keuken. Is je budget 3.000 euro, dan blijft er dus voor de aankoop van een keukenopstelling 2.000 euro over. Dat is niet veel, maar zelfs voor dat bedrag zou je een goedkope keuken kunnen scoren.
Kant en klaar voordeel bij een showroomkeuken
Je eerste zoektocht zou dan richting showroomkeukens moeten gaan. Want deze presentatiemodellen zijn bijna altijd een stuk goedkoper dan een keuken op maat. Er kleeft wel een nadeel aan. De opstelling van een showroomkeuken is vast. What you see is what you get. Je kunt zo’n keuken niet meer aanpassen. Zoals hij is opgesteld, zo komt hij ook in jouw ruimte terecht. Ga voor je op pad gaat voor zo’n keuken dan ook exact de maten vaststellen waar hij straks opgebouwd gaat worden. Het voordeel is dat wanneer hij past, je soms vele duizenden euro’s hebt bespaard. Het wordt alleen wel een hele zoektocht.
Besparen op keukenonderdelen
Wil je toch een goedkope keuken op maat laten maken? Zorg er dan eerst voor dat je je budget voor een inbouwkeuken een stuk boven de 2.000 euro tilt. Rond de 3.000 – 5.000 euro is het mogelijk om een maatkeuken voor elkaar te krijgen. Soms moet je op onderdelen besparen en dan is het handig om te weten waar de speelruimte ligt. Grof gezegd zijn er drie kostenposten voor een keuken:
- Keukenkasten: 40% van totaalprijs
- Apparatuur: 40% van totaalprijs
- Aanrecht/werkblad: 20% van totaalprijs
Ga je de prijs van de keukenkasten naar beneden trekken, dan zal de uitstraling en de stijl van de keuken eenvoudiger worden. Kies je voor minder apparatuur of voor B-merken, dan laat je vaak nieuwe technologieën links liggen; geen quooker of stoomoven, dus. Moet de prijs van het werkblad naar beneden, dan ga je niet voor natuursteen of composiet, maar kies je kunststof.
Vier tips om een goedkope keuken aan te schaffen
- Kies een merkloze goedkope keuken (of een huismerk)
- Kies voor zo duurzaam mogelijk materiaal (geen houten maar kunststof keukenblad)
- Kies voor apparatuur zonder toeters en bellen (dan kan er minder stuk gaan)
- Mijd de keukens waarbij gratis extra’s worden aangeboden (die zijn al in de eindprijs verrekend)