Ben je bezig een verbouwing, of zelfs een complete nieuwbouw aan het plannen? We hebben een tip waar je waarschijnlijk nog nooit bewust rekening mee hebt gehouden. Mogelijke vogeloverlast in de toekomst. De schade die vogels kunnen aanrichten is enorm. En het vervelendste is nog dat een vogel lastig is te verjagen als hij eenmaal is gesetteld. Voorkomen is dus beter dan genezen. En nu je toch het hele huis onderhanden neemt is het relatief goedkoop om toekomstige overlast door o.a. roeken, kauwen en duiven te voorkomen. Enkele tips om je nieuwe paleisje vogelvrij te houden.
Voorkom fijne landingsmogelijkheden
De voornaamste reden dat je overlast door vogels kunt ondervinden is omdat de vogels juist jouw huis of tuin als een fijne en veilige omgeving zien. Hoewel dit voor jezelf zeker belangrijk is moet dit voor vogels niet het geval zijn. Vogeloverlast voorkomen staat daarom gelijk met het zo ongemakkelijk mogelijk maken van eventuele fijne spots voor vogels. En dat kun je doen op verschillende manieren. Je zult snel zien, het is het makkelijkste (en mooiste) om hier vanaf het begin rekening mee te houden in plaats van achteraf als de verbouwing klaar is.
- Plaats gladde kunststof plankjes
Op aflopende plekken is dit een ideaal middel. Vogels, vooral duiven, houden van stabiliteit onder de pootjes. En een gladde, glibberige glijbaan vermijden ze liever.
- Plaats duivenpinnen
Duivenpinnen zijn een goedkope en zelf te plaatsen oplossing om te voorkomen dat duiven bijvoorbeeld op dakranden of in dakgoten gaan zitten. Neem bijvoorbeeld de carport preventief mee om te voorkomen dat je auto wordt ondergepoept.
- Span een vogelnet
Vogelnetten klinken drastisch, maar zijn na plaatsing vaak niet zichtbaar. Het grote voordeel is dat een vogelnet, mits goed geplaatst, vogels echt buiten houdt. Het is de meest effectieve oplossing tegen vogeloverlast.
- Plaats een vogelverjager
Een vogelverjager maakt een geluid waar de vogels niet van houden. Het aanbod is breed, van verjagers die gebruik maken van het geluid van roofvogels tot hoge tonen.
Voorkom vogeloverlast bij je schoorsteen
Kauwen zien de schoorsteen als ideale nestplek. Mocht je tijdens de bouw of verbouwing het dak opgaan dan loont het om een paar kleine en eenvoudige aanpassingen aan je schoorsteen te maken waardoor jouw schoorsteen niet de volgende nestplek wordt.
Het simpelweg afdekken van de schoorsteen met een rooster of gaasje is helaas niet genoeg. Kauwen nesten er dan gewoon bovenop. Boldraadroosters zijn wel ideaal voor de wering van kauwen bij de afvoeren zonder kap op het dak. In de andere gevallen kan er een bal aan een koord in de schoorsteen gemonteerd worden. Zo kan de lucht door de schoorsteen maar is het voor de kauwen niet mogelijk om een nest te bouwen. In een situatie waar de schoorsteen voorzien is van een kap kan het raadzaam zijn om de kap met gaas te laten afsluiten. De kauwen kunnen zelfs in de kap een plek vinden voor een nest.
Rieten dak? Fijnmazig gaas!
Rieten daken vragen nog net wat meer aandacht. Vooral ook omdat de gevolgen nog groter zijn. In het voorjaar zijn rieten daken namelijk geliefd onder kauwen, roeken en eksters die het riet willen gebruiken als nest materiaal. Nu zijn een paar stengels uit het dak geen probleem, maar vaak blijft het daar niet bij. Gelukkig is de oplossing eenvoudig; plaats fijnmazig gaas onder de nokvorsten. Door het fijnmazig gaas verliest de nok het voordeel van makkelijk te grijpen riet. In de meeste gevallen zullen ze hun nestmateriaal ergens anders halen.
Veel succes met je project en hopelijk heb je dankzij deze tips een leven zonder vogeloverlast.