Je kunt natuurinclusief bouwen en ook natuurinclusief isoleren. In beide gevallen houd je dan rekening met (beschermde) dieren. Ook al verander je hun leef- of verblijfsomgeving een beetje, je zorgt er wel voor dat ze er geen echte schade van ondervinden. Je helpt ze dus eigenlijk om te overleven in de chaos die je zelf veroorzaakt op je bouwplaats. Door zo aandacht voor de dieren te hebben, zorg je er ook voor dat de natuur in stand wordt gehouden. Door natuurinclusief te bouwen haal je eigenlijk dieren naar je toe. Onderling maken de dieren dan wel uit wie wie opeet zodat de natuur in balans blijft. Zo zal de eikenprocessierups zich kunnen aandienen maar die is dan tegelijk voer voor koolmeesjes en pimpelmeesjes. Muggen kun je op natuurinclusieve manier ook aantrekken maar net zo goed de vleermuizen die per stuk per nacht snel een paar duizend insecten vermalen.
Investeer in dankbaar groen
Natuurinclusief isoleren helpt de biodiversiteit. Ofwel het aantal soorten planten en dieren dat je bij je voordeur ziet. Hoe meer soorten, hoe krachtiger de natuur wordt. Door te bouwen en te isoleren met aandacht voor de natuur, krijg je wel een iets hoger prijskaartje voor de kiezen. Duurzame oplossingen kosten eerst wel geld. Maar in feite zijn de extra euro’s gewoon een investering voor een groenere en gezondere leefomgeving.
Diervriendelijk verbouwen
Natuurinclusief isoleren en dus verbouwen en verduurzamen kun je op tal van manieren doen. Je denkt daarbij aan het welzijn van de dieren en hebt dan aandacht voor het volgende:
• Maken van nestkasten voor gierzwaluwen
• Maken van vleermuiskasten
• Maken van verblijfsplekken voor huismussen
• Houd dakgoten of spouwen toegankelijk voor dieren
• Houd de tuin gedurende de nachtelijke uren zo donker mogelijk
• Gebruik bij licht omlaag gericht amberkleurig licht dat op bewegingssensoren werkt
• Zorg voor groen bij de dierenverblijfplaatsen (groen dak bij de goten, bijvoorbeeld)
En last but not least: ga je isoleren of op andere wijze verbouwen, doe dat dan zo min mogelijk in kwetsbare perioden zoals de broed- en de kraamtijd of tijdens de winterrust.
Natuurinclusief isoleren en vleermuizen
Een isolatiebedrijf zorgt er vaak met deskundige hulp (zoals van medewerkers van Vleermuisheld.nl) voor dat vogels en vleermuizen eerst uit het huis gaan; vooral uit de spouw tussen de muren en onder de dakpannen vandaan. De mitigatie-experts plaatsen dan flappen voor de openingen in bijvoorbeeld een spouwmuur. Zo kunnen vleermuizen wel naar buiten vliegen maar later niet weer terug, naar binnen. Enkele dagen daarna zijn de verblijfsplekken helemaal leeg en kan het isoleren beginnen. De experts hebben ondertussen tijdelijke inkomens niet ver van de openingen opgehangen en geplaatst.
Natuurinclusief isoleren en wettelijke verplichtingen
Ga je isoleren terwijl je beschermde diersoorten zoals vleermuizen thuis hebt hangen en vliegen? Dan heb je ook voor natuurinclusief isoleren wel een ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. Een aantal gemeentes zijn in staat die ontheffing te geven. Je moet dan wel een goed plan met mitigerende acties (bijv. het plaatsen van een aparte vleermuizenkast) indienen.
Advies op maat nodig? Vraag het aan de specialisten van Vleermuisheld.