De meterkast in uw woning, sterker nog: in iedere woning, is altijd voorzien van een hoofdzekering. Een hoofdzekering zorgt ervoor dat de veiligheid wordt gewaarborgd wanneer er stroom uw woning binnen stroomt. U kunt de werking van een hoofdzekering vergelijken met de werking van een slot op de deur, naast de andere gevaar voorkomende componenten in de meterkasten. Een hoofdzekering heeft altijd de zekering, echter komen hoofdzekeringen voor in verschillende maten en vormen. Maar niet alleen de hoofdzekering is belangrijk in uw meterkast, alle overige componenten hebben een net zo belangrijke werking. Elk onderdeel in de meterkast heeft een aparte functie die er gezamenlijk met z’n alle voor zorgen dat uw woning van elektriciteit wordt voorzien.
Heb ik meerdere hoofdzekeringen in de meterkast?
Net zoals er meerdere groepen nodig zijn in een groepenkast als u veel elektrische apparaten heeft, zijn er ook meerdere ( een tot drie ) hoofdzekeringen nodig als u veel elektrische apparaten en aansluitingen in uw woning heeft. Een hoofdzekering heeft normaal een aansluitwaarde van 25 A. Als u een groter vermogen in uw woning of pand wilt gebruiken kunt u meerdere hoofdzekering laten installeren door een elektricien. Tegenwoordig wordt dit steeds vaker gedaan, vooral in nieuwbouwwoningen. Nieuwbouwwoningen hebben namelijk geen gasaansluitingen meer. In plaats hiervan zijn er elektrische kooktoestellen die een groot vermogen nodig hebben. In dit geval kunt u dan meerdere hoofdzekeringen plaatsen.
Een hoofdzekering waarborgt uw veiligheid
Een hoofdzekering waarborgt uw veiligheid. Als er meer stroom dan de aansluitwaarde binnenloopt zal dit voor stroomstoringen zorgen. Dit kan zelfs leiden tot een woningbrand. Een hoofdzekering kan alles voorkomen door een lekstroom te signaleren.