Hoe voorkom je vallen op hoogte?

Wanneer het betreden van daken voor bijvoorbeeld onderhoud of een verbouwing is het absoluut noodzakelijk om te kijken naar alle veiligheidsvoorschriften en maatregelen. Een ongeluk zoals een val van hoogte is immers niet gewenst. Een looppad met hekwerk is een mogelijkheid om vallen te voorkomen, maar deze zijn zeker niet aanwezig op de meeste daken. Daarnaast zijn veel daken ook niet altijd geschikt om op te lopen en hebben misschien fragiele ondergronden. Fragiele ondergrond is ook zeker een zaak waar rekening mee gehouden moet worden dan. 

Gevaren van fragiele dakoppervlakken

Een dakoppervlak dat kwetsbaar is of kwetsbare elementen bevat is niet in alle gevallen geschikt om een persoon te dragen. Dit is ook niet altijd aangegeven en het dak kan zomaar breken. Dan kan een persoon misschien zelfs door het dak vallen. Ook over tijd kan een stevig dakoppervlak verzwakken en kunnen er kwetsbare plekken ontstaan. Hout kan zo gaan rotten, of metalen platen kunnen corroderen over tijd. Het is in dat geval beter om altijd aan te nemen dat dakoppervlakken verzwakt zijn om zo ongelukken te voorkomen.

Een betere optie en wat vaak wordt gedaan is het aanleggen van ankerpunten op stevige plekken op daken, waar een werknemer dan zich aan vast kan haken die een val kan stoppen als deze plaatsvindt. Valbeveiliging van Kedge heeft bijvoorbeeld allerlei verschillende apparatuur die hiervoor gebruikt kan worden. Maar hoe deze valbeveiliging gebruikt moet worden is ook belangrijk om te leren voor werknemers.

Het voorkomen van ongelukken op hoogtes

 Het onderzoeken en nemen van maatregelen voor valbeveiliging is onmisbaar voor het voorkomen van doorvalgevaar op daken. Als de maatregelen bekend zijn komen we bij het volgende punt om gevaar te voorkomen op daken: namelijk het gedrag en de bewustzijn van de mensen die in de hoogte werken. Het bewust zijn van de gevaren helpt goed ook gevaarlijk gedrag te voorkomen. Hier zijn verschillende trainingen voor die werknemers kunnen ondergaan. Het leren van procedures en hoe de uitrusting werkt is ontzettend belangrijk. Hoe een Valstopblok bijvoorbeeld werkt en je leven kan redden is handig om te weten. Het trainen van werknemers en aandacht geven aan veiligheid zorgt er voor dat alle systemen voor veiligheid ook wel echt gebruikt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *