Kou buitenhouden met het aanbrengen van wandisolatie

Wil je de kou zo veel mogelijk buitenhouden? Dan kan je gebruikmaken van goede wandisolatie. In de wintermaanden wil je immers zo veel mogelijk de aangename temperaturen behouden, zodat je je niet wezenloos hoeft te stoken. In de zomermaanden wil je ook niet voortdurend de airconditioning aan hebben staan om de temperatuur aangenaam te houden. Door de wanden zo goed mogelijk te isoleren, zijn de ongemakken verleden tijd. Maar hoe zorgt deze isolatie hier dan voor? En welke materialen kan je nog meer toevoegen voor de beste resultaten? Onderstaande informatie legt het uit.

Constante temperaturen door te isoleren

Voordat je de wandisolatie kan plaatsen, is het goed om te weten wat het precies is. Deze isolatie is speciaal bedoeld voor de wanden in de woning. Denk aan de muren die aan de buitenzijde van het huis zitten. Het zijn de plekken waar veel warmte doorheen naar buiten gaat in de wintermaanden. De koude lucht van buiten komt via dezelfde wanden naar binnen. In de zomermaanden merk je een omgekeerde werking. Door de isolatie aan te brengen, hoef je je geen zorgen meer te maken om de grote temperatuurschommelingen. De constante temperaturen voorkomen dat jij je niet meer fijn voelt in jouw eigen huis.

Repareren en beginnen met isoleren

De wandisolatie aanbrengen kan je eenvoudig zelf. Als je een beetje handige doe-het-zelver bent, hoef je dus geen professional in te schakelen. Hiervoor moet je wel eerst de muren goed controleren. Als er schade is, is het verstandig om dit eerst te verhelpen. Zo voorkom je dat de isolatie niet zijn werk kan doen. Zodra je alles gerepareerd hebt, kies je het isolatiemateriaal dat het beste bij jouw behoeften aansluit. Ieder materiaal heeft zijn eigen voordelen en kenmerken. Zorg dus dat je alles onderzoekt. Vanaf dat moment hoef je alleen nog maar de juiste werkzaamheden uit te voeren.

Folie als extra beschermlaag aanbrengen

Zodra je de muren goed hebt geïsoleerd, kan je ook nog kijken naar het dak en andere materialen voor de wanden. Voor het dak zijn er niet alleen isolatiematerialen te verkrijgen, maar kan je ook kijken naar ee  dampremmende folie. Deze folie kan je zien als een onzichtbare beschermlaag voor jouw volledige woning. Het geeft een barrière die voorkomt dat vocht de isolatie binnendringt. Het kan daarom niet alleen voor het dak werken, maar bijvoorbeeld ook bij de muren. Het houdt het oppervlak droog, waardoor je ook minder vochtproblemen in huis krijgt.

De laag aanbrengen op de locatie

De dampremmende folie is net als het isolatiemateriaal niet heel lastig aan te brengen. Je hebt er weinig kennis van nodig, zolang je de beschrijving goed doorneemt. Je brengt de folie aan de warme zijde van de isolatie aan. Dit is vaak de binnenzijde van een muur of het dak. Het voorkomt condensatie en schimmelvorming. Jouw huis wordt dankzij de werkzaamheden niet alleen voorzien van een beter binnenklimaat, maar kan ook flinke gezondheidsvoordelen opleveren. Na het aanbrengen ga je gelijk een verschil merken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *