constructieberekening

Hoe belangrijk is een constructieberekening?

Het spreekt voor zich dat er bij het bouwen of verbouwen van een woning best wel wat komt kijken. Het is vaak zo dat mensen niet meteen goed beseffen met welke aandachtspunten er allemaal rekening dient te worden gehouden. Het is dan ook best mogelijk dat er één of meerdere zaken aan je aandacht ontsnappen. Eén van de zaken waar je absoluut de nodige aandacht aan dient te besteden heeft betrekking tot het laten maken van een constructieberekening wanneer deze is vereist. Dit laatste geldt namelijk niet altijd. Wil jij graag meer ontdekken over deze berekening en waar je allemaal aandacht aan dient te besteden? Lees dan vooral even snel verder.

Waarvoor dient een constructieberekening?

Een constructieberekening is een speciale berekening die wordt uitgevoerd met als doel om te bepalen hoeveel belasting bijvoorbeeld de fundering kan dragen, maar ook hoeveel belasting er kan komen te staan op de wanden van het pand. Het doel van deze berekening is om te voorkomen dat er schade ontstaat als gevolg van een onstabiele constructie. Het zou hierbij in de praktijk dan kunnen gaan om scheurvorming, maar er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld het wegzakken van het pand. Het spreekt voor zich dat beide schadegevallen behoorlijk wat kosten kunnen veroorzaken.  Door het uitvoeren van een dergelijke berekening is het echter mogelijk om dit risico tot een absoluut minimum te beperken. Bij het bouwen of verbouwen van een woning is het in ieder geval zeer belangrijk om hier altijd de nodige aandacht aan te schenken.

Wanneer is een constructieberekening wettelijk verplicht? 

In veel gevallen moet er rekening mee worden gehouden dat de constructieberekening wettelijk verplicht dient te worden uitgevoerd. Dat is eigenlijk altijd het geval wanneer er sprake is van een omgevingsvergunning. Dat er een dergelijke verplichting geldt wordt door veel mensen in eerste instantie als een beetje vervelend bestempeld. Toch is het in de praktijk eigenlijk vooral interessant. Dit omdat er op deze manier heel wat mogelijke kosten kunnen worden uitgespaard. De kosten voor het herstellen van bijvoorbeeld scheurvorming of verzakking kunnen immers stevig oplopen. 

Welke kosten zijn er verbonden aan een constructieberekening?

Natuurlijk zijn er ook bepaalde kosten die moeten worden betaald voor het laten uitvoeren van een  constructieberekening. Wat deze kosten betreft dient er altijd rekening te worden gehouden met de precieze opdracht die wordt verstrekt. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het namelijk mogelijk om een constructieberekening uit te laten voeren voor verschillende werkzaamheden en onderdelen waar een woning over beschikt. Enkele kosten waar je bij de realisatie van een dergelijke berekening aandacht aan kan besteden staan hieronder opgelijst:

  • Tussen 200 & 500 euro bij een aanbouw;
  • Tussen 150 & 500 euro bij een carport;
  • Tussen 75 & 350 euro bij een balkon;
  • Tussen 250 & 500 euro bij een dakopbouw;
  • Tussen 3.500 & 4.500 euro bij een complete woning;

Zou je graag de kosten voor jouw berekening willen drukken? Dan is het altijd interessant om een  vergelijking uit te voeren tussen de verschillende constructeurs die hun diensten op de markt aanbieden. Bovendien is het ook altijd de moeite waard om meerdere constructieberekeningen in één keer uit te laten voeren. Zo kan je doorgaans rekenen op een kwantumkorting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *