Hoe maak ik mijn raamkozijnen schoon?

Het lappen van de ramen en een doekje langs de kozijnen halen. Het is een klusje wat mensen graag zo lang mogelijk uitstellen. Om fatsoenlijk door je ramen te kunnen blijven kijken, is een schoonmaakbeurt af en toe wel nodig. In deze informatieve blog kun je lezen hoe je dit per soort kozijn aan kunt pakken om zo lang mogelijk plezier te ervaren van jouw ramen.

Houten kozijnen

Houten raamkozijnen zijn het minst onderhoudsvriendelijk. Door een zachte borstel te gebruiken, kun je vuilresten makkelijk wegvegen. Ga je voor een grondige reiniging? zorg dan voor een emmer met warm water, groene zeep en verwijder het vuil met een zachte spons. Belangrijk om tijdens het schoonmaken van boven naar beneden te werken. Je wil het hout niet beschadigen, dus ga nooit aan de slag met agressieve middelen als chloor. Verder is het aan te raden om vuil in de hoeken en kieren maandelijks weg te halen, wanneer dit namelijk intrekt, gaat dit er heel moeilijk weer uit. 

Kunststof kozijnen

Deze kozijnen zijn daarentegen het meest onderhoudsvriendelijk. Eigenlijk is één keer per jaar schoonmaken voldoende om het hele jaar door te komen. Maak ze schoon door met een sopje en een zachte doek langs de kozijnen te gaan en vergeet niet het hang- en sluitwerk in te vetten, zodat dit soepel blijft. Ook is het raadzaam om de kozijnen jaarlijks in de wax te zetten. Ze blijven hierdoor langer in de beste staat. Wanneer er beschadigingen of vuil zichtbaar zijn die jij niet zelf schoon krijgt, blijf dan niet boenen. Schakel een gespecialiseerd bedrijf om jouw kunststof kozijnen in Meppel te onderhouden.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen hebben weinig onderhoud nodig. Het enige wat nodig is, is elk jaar met een doekje de randen schoonmaken en dan ben je al klaar. Zitten er hardnekkige vuilresten op je aluminium kozijnen? koop hier een speciaal schoonmaakmiddel voor. Ook deze kozijnen zijn raadzaam om in de wax te zetten, dat werkt op dezelfde manier als bij kunststof kozijnen.

Stalen kozijnen

Je zal misschien nog niet zo vaak gehoord hebben van stalen kozijnen, maar qua onderhoud is dit één van de beste keuzes. Je kunt het reinigen van deze kozijnen namelijk tijdens het ramen wassen meenemen. Alleen een natte doek is voldoende om de stalen kozijnen schoon te maken. Dat had je niet gedacht hé?

Zo, nu kun je aan de slag met de grote schoonmaak van je kozijnen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *