Hoe werkt lekdetectie?

Tegenwoordig komt het niet snel voor dat er sprake is van een lekkage binnen een bedrijf zonder dat deze tijdig wordt opgemerkt. Er zijn namelijk diverse partijen die je kunt inschakelen voorlekdetectie. De technieken om lekkages mee op te sporen, hebben zich afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld mogelijk om een lek te detecteren door middel van traceergas. Andere manieren om lekkages tijdig te ontdekken, zijn door middel van de integrale test of de vacuüm test. Heb je een bedrijf waarbij lekkages altijd tijdig moeten worden opgespoord? Dan is het ook mogelijk om zelf professionele apparatuur aan te schaffen om lekkages mee op te sporen.

De kleinste lekkages vind je met traceergas

Lekdetectie door middel van traceergas is een van de beste manieren om zelfs kleine lekkages snel op te sporen. Met behulp van deze unieke vorm van lekdetectie is het onder andere mogelijk om brandbare gassen tijdig te detecteren. Door gebruik te maken van de beste lektests, zal de veiligheid toenemen. Binnen veel bedrijven wordt er met gevaarlijke gassen gewerkt en kan een lekkage zeer gevaarlijk zijn. Lekdetectie is dus een goede manier om zeker te zijn van een veilige werkomgeving. Net als dat er brandblussers binnen ieder bedrijfspand aanwezig moeten zijn, is het voor sommige bedrijven essentieel om met enige regelmaat een lektest uit te laten voeren.

Geschikt voor lekdetectie in verschillende systemen

Voor ieder systeem waarbij lekkages een probleem kunnen vormen, is er een effectieve vorm van lekdetectie. Zo worden de tests bijvoorbeeld uitgevoerd op stroomcentrales, pijpleidingen en allerlei systemen binnen industriële bedrijven. Laat je de lekdetectie uitvoeren door een professioneel bedrijf, dan zal het bedrijf een rapport voor je kunnen opstellen. Je hebt dan een goed overzicht van alle lekkages die men vindt. Lekken er gevaarlijke stoffen, dan zal het bedrijf in kwestie je uiteraard direct waarschuwen.

Productverpakkingen controleren op lekkages

Ook bij het verpakken van producten, voornamelijk bij etenswaren, speelt lekdetectie een rol. Een microlekkage kan ervoor zorgen dat de etenswaren sneller bederven en dat er bacteriën in de verpakking terechtkomen. Tegenwoordig is het gelukkig mogelijk om dergelijke lekkages op tijd te detecteren. Door goed op lekkages te laten testen, is je product een stuk betrouwbaarder voor de consument.

De aanschaf van een lekdetector

Er zijn diverse bedrijven waarbij je terechtkunt voor lekdetectie in Nederland. Het is echter dus ook mogelijk om zelf een lekdetector aan te schaffen. Het is goed om te weten dat je hiervoor niet speciaal opgeleid hoeft te worden. Als je eenmaal doorhebt hoe de detector werkt, is deze vrij eenvoudig te gebruiken. Het inschakelen van een professional heeft echter ook zo zijn voordelen. Je krijgt zo in veel gevallen namelijk een uitgebreid rapport. Bovendien kun je er in dat geval echt helemaal zeker van zijn dat er geen enkel lekkage ongezien blijft. Of je de detectie beter kunt uitbesteden of zelf kunt verzorgen, is ook sterk afhankelijk van het bedrijf en het soort lekkages dat zich kunnen voordoen. Belangrijk is in ieder geval dat je veiligheid altijd op de eerste plek zet.

Lekdetectie apparatuur vind je op lekdetectie-apparatuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *