Waarvoor kun je spreiders gereedschappen gebruiken?

Redgereedschap is een term die de brandweer aan verschillende hulpmiddelen geeft die gebruikt worden om beknelde mensen te bevrijden. Vaak wordt dit hydraulisch aangedreven. Dit betekent dat er olie onder hoge druk naar het gereedschap gepompt wordt. De pomp kan weer worden aangedreven door een elektromotor, een verbrandingsmotor, handkracht of vanaf de motor van de brandweerauto. Hydraulische spreiders zul je dus terugvinden in brandweerwagens. Hetzelfde geldt voor verschillende knip en spreid producten. 

Knip en spreid producten

Een hydraulische schaar wordt gebruikt om metalen materialen door te knippen. De bladen van de schaar zijn gemaakt van gehard staal waardoor het geschikt is om auto onderdelen mee door te knippen. Hydraulische spreiders bestaan uit twee delen die zowel naar elkaar als van elkaar af kunnen drukken. Spreiders kunnen worden gebruikt om delen uit elkaar te drukken en genoeg ruimte te creëren. Door een spreider vast te klemmen aan een voorwerp ontstaat er een hefboom waarmee je het voorwerp kan buigen of verplaatsen. Er bestaan verschillende knip en spreid producten. Ook bestaat er een combinatie van de twee bovengenoemde. Dit is veelzijdiger inzetbaar maar tegelijkertijd ook heel duur en niet praktisch. Je kunt namelijk niet met de schaar naar de ene plek en de spreider naar de andere. 

Wanneer gebruik je het?

Indien er een auto ongeluk is gebeurd, kan de brandweer dus hulpverlenen met redgereedschap. Verschillende knip en spreid producten worden meegenomen zodat de hulpverleners op alles zijn voorbereid. Hydraulische spreiders zijn handig indien iemand vast zit in een verongelukte auto. De brandweer kan hierdoor een uitgang creëren zodat de inzittenden kunnen worden veiliggesteld. Wellicht dat je wel eens hebt gezien hoe hulpverleners dit toepassen. Het is gemakkelijk in gebruik en daardoor een heel efficiënt redgereedschap. Ook zou je het kunnen aanschaffen om zelf in je auto mee te nemen. De gereedschappen zijn echter vrij prijzig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *