Brandveiligheid in huis

Een brand in uw huis is een van de engste dingen die u kunt meemaken. Met de ramp in de Grenfell Tower nog vers in het geheugen en de bosbranden die in Californië en Australië woeden en huizen en middelen van bestaan bedreigen, moet brandveiligheid bovenaan ieders lijstje staan.

Wat kunt u doen om uw gezin, huis en bezittingen veilig te stellen en het risico tot een minimum te beperken? Wij hebben een aantal veranderingen op een rijtje gezet die u kunt doen om uw huis tegen brand te beschermen.

Gebruik brandvertragende materialen

Laten we beginnen met bouwmaterialen; sommige zijn kwetsbaarder voor brand dan andere. Het gebruik van brandvertragende alternatieven en het brandwerend maken van uw interieur zijn goede eerste verdedigingslinies tegen een mogelijk ernstige tragedie. Voer de veranderingen door wanneer u uw huis opknapt of opnieuw inricht.

Wat materialen betreft, zijn betonpanelen, stucwerk of baksteen voor buitenmuren, staalskeletbouw voor ramen en beton of metaal voor dakbedekking allemaal goede keuzes. Brandvertragende verf is ook een goed idee. Voor vloeren zijn beton, tegels, steen of baksteen beter dan hout.

Kies in huis brandwerende gordijnen en meubelstoffen en zorg dat u op de hoogte bent van de verschillende normen en certificeringen die voor brandwerende stoffen worden gebruikt. U kunt ook uw bestaande woningtextiel en gestoffeerde meubelen ter plaatse extra brandwerend maken.

Rookmelders installeren

Rookmelders waarschuwen u vroegtijdig als er brand in uw huis uitbreekt. Traditionele rookmelders geven een pieptoon wanneer ze rook of brand detecteren, terwijl slimme melders ook een waarschuwing naar uw telefoon sturen. Volgens de Britse brandweer zou er voor een maximale bescherming in elke kamer van uw huis een rookmelder moeten zijn, behalve in de badkamer. U hebt er ook een nodig in de gang tussen de woon- en slaapkamers, en een op elke overloop.

TIP: nen 2555 rookmelders

Er zijn 4 soorten rookmelders die geschikt zijn voor verschillende ruimtes in huis. Rookmelders moeten uit de buurt van ventilatieopeningen worden geplaatst en de batterijen moeten elke 6 maanden worden vervangen. Van cruciaal belang is dat u uw rookmelders ten minste eenmaal per jaar test om er zeker van te zijn dat ze nog werken. Zonder een goed werkende rookmelder is de kans dat u omkomt bij een brand vier keer zo groot!

Koop een brandblusser

Een brandblusser bij de hand hebben kan het verschil maken tussen een klein keukenongelukje dat met succes onder controle werd gebracht, en het huis dat letterlijk afbrandt. Er zijn verschillende soorten brandblussers, ingedeeld naar het soort brand waarvoor ze bedoeld zijn.

Tip: brandblussers soorten

Zorg ervoor dat u de verschillen kent en weet hoe u ze moet gebruiken in een noodsituatie. Een typische brandblusser voor thuis moet een ABC-klasse hebben:

Klasse A – brandbare stoffen zoals hout, papier, stof, rubber, huisvuil, de meeste kunststoffen

Klasse B – brandbare vloeistoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, verven en lakken

Klasse C – gassen zoals methaan, propaan, waterstof, acetyleen en aardgas

Klasse D – brandbare metalen, waaronder magnesium- en aluminiumsplinters

Klasse E – Elektrische branden

Klasse F – frituurpanbranden, als alternatief voor een branddeken

Investeer in branddeuren in belangrijke ruimten

Een brand in huis kan zich snel uitbreiden en in minder dan 10 minuten hele kamers overspoelen. Maar de schade van rook en vuur kan drastisch worden beperkt door branddeuren in uw huis te plaatsen die ’s nachts gesloten zijn, wanneer branden vaker voorkomen.

Een brandwerende deur houdt de rook, hitte en vlammen tegen – meestal tot 30 of 60 minuten – beschermt de vluchtroute en geeft u die cruciale extra minuten om het gebouw veilig te verlaten.

Niet-huishoudelijke gebouwen vallen onder de Regulatory Reform (Fire Safety) Order 2005, waarvan branddeuren een belangrijk onderdeel zijn. Eigenaren van bedrijven die schuldig worden bevonden aan het blokkeren van een branddeur, het voorkomen dat deze goed sluit of het ontbreken van een branddeur, kunnen worden veroordeeld tot onbeperkte boetes en 2 jaar gevangenisstraf.

Voor woningen daarentegen is de installatie van branddeuren meestal alleen vereist als zij meer dan 3 verdiepingen hebben of een inpandige garage met een verbindingsdeur. Dat wil niet zeggen dat u er niet zoveel in uw huis kunt installeren als u zou willen om uw naasten te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *