Trappen veiliger maken voor senioren

Voor senioren kan vallen verwoestend zijn. Valpartijen kunnen leiden tot traumatisch hersenletsel en botbreuken. Deze verwondingen kunnen een operatie en langdurige ziekenhuisopname vereisen.

Trappen kunnen bijzonder riskant zijn voor veel oudere volwassenen. Uit een rapport van Reuters blijkt dat 85-plussers het vaakst letsel oplopen op de trap.

Naarmate we ouder worden, kunnen chronische pijn, inflexibiliteit of problemen met het gezichtsvermogen leiden tot problemen met de trap. Maar deze problemen hoeven senioren niet te dwingen hun huis te verlaten waar ze van houden.

Hier zijn enkele manieren waarop u de trap veilig kunt maken voor senioren, zodat u of uw dierbare zelfstandig en veilig kan wonen.

Neem een traplift

De veiligste manier voor senioren om de trap op en af te gaan is met behulp van een traplift. Elektrische trapliften dragen u de trap op en af. En ze zijn heel eenvoudig in het gebruik.

Er zijn trapliftmodellen die geschikt zijn voor zowel rechte als gebogen trappen. Hoewel ze meestal binnenshuis worden gebruikt, zijn er ook trapliften voor buiten.

Trapliften kunnen in één dag worden geïnstalleerd. Ze beschadigen uw muren niet en kunnen worden opgeborgen, zodat anderen gewoon de trap op kunnen lopen

Leuningen toevoegen

Trappen in huis moeten aan beide zijden leuningen hebben.

Leuningen moeten voor de gebruikers gemakkelijk vast te pakken zijn en beschikbaar zijn van de onderste trede tot de bovenste, zonder tussenruimtes. Als u leuningen toevoegt, zorg er dan voor dat ze stevig bevestigd zijn en niet wiebelen.

Zorg er ook voor dat alle trappen in huis leuningen hebben, inclusief de treden die naar het huis leiden.

Verwijder lopers

Het oppervlak van de trap kan het betreden moeilijker maken voor oudere volwassenen die niet goed ter been zijn of een wandelstok gebruiken. Om het oppervlak zo veilig mogelijk te maken, moet u alle lopers van de trap verwijderen. Deze lopers zijn weliswaar een mooie decoratieve toevoeging, maar verhogen ook het risico op struikelen.

Voeg antislipstrips toe

Terwijl tapijt lopers een struikelgevaar vormen, is uitglijden bij hardhouten trappen een mogelijkheid. Om hardhouten trappen veiliger te maken voor senioren, kunt u antislipstrips zoals die van antisliprubbertape.com op de trap aanbrengen. Deze helpen uitglijden en vallen te voorkomen.

Voeg een rustpunt toe

Als een trap het toelaat, kunt u op een overloop of in een bocht een bankje plaatsen om even veilig uit te rusten. In sommige grotere huizen is dat mogelijk. Een klein bankje kan een senior een broodnodige pauze geven als hij de trap op of af loopt.

Controleer de verlichting

Problemen met zien kunnen trappen gevaarlijk maken. Een trap die niet goed verlicht is, is bijzonder problematisch. U kunt veiligheidsmaatregelen toevoegen door ervoor te zorgen dat de trappen, zowel binnen als buiten het huis, goed verlicht zijn.

Schaduwen kunnen het trappen moeilijk maken voor senioren die moeite hebben met diepte zien. Voeg zo nodig bovenverlichting toe om schaduwen te voorkomen en de trap veiliger te maken.

Houd het pad vrij

Trappen moeten een duidelijk pad bieden en vrij zijn van rommel. Veel mensen, niet alleen senioren, gebruiken de eerste paar trappen om spullen te bewaren die uiteindelijk naar boven moeten. Maar deze extra stapels wasgoed of rommel kunnen struikelgevaar opleveren.

Zet in plaats daarvan een mand bij de trap om die spullen in te doen en laat iemand anders ze op een ander moment naar boven brengen.

Gebruik contrasterende kleuren

Voor senioren met gezichtsproblemen kan het moeilijk zijn om te zien waar de ene trede ophoudt en de andere begint. Om te helpen, kunt u overwegen de trap in contrasterende kleuren te verven. Wissel donkere en lichte beits af om de trap duidelijk zichtbaar te maken. Overweeg om samen te werken met een ontwerper om kleuren te kiezen die er aantrekkelijk uit zullen zien. Dit doe-het-zelfproject kan in een weekend worden uitgevoerd.

Pas de verhoging aan

In sommige gevallen kan een complete verbouwing van de trap de beste optie zijn. Kies indien mogelijk voor een trap met een lagere stijging, zodat u of uw dierbare niet zo hoog hoeft te gaan om de volgende trap te bereiken. Dit zal senioren helpen met beenaandoeningen die het nemen van hoge treden pijnlijk maken.

Verminder de traplooptijd

Overweeg het ontwerp van het huis aan te passen om het aantal keren dat een oudere volwassene de trap op moet te verminderen. Bijvoorbeeld, een slaapkamer en badkamer beneden kan de noodzaak om naar boven te gaan verminderen. Hoe minder trappen gelopen hoeven te worden, hoe kleiner het risico op vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *