Het aanleggen van een tuin of moestuin: een gids voor beginners

Heb jij altijd al je eigen groenten en kruiden willen verbouwen, maar had je geen idee waar je moest beginnen? Het aanleggen van een moestuin is leuk om te doen, en daarnaast is het ook nog eens een belonende activiteit. We snappen dat het, ook voor ervaren tuinliefhebbers, vrij overweldigend kan zijn om te beginnen met een moestuin. En dat is de reden dat wij je helpen met deze gids voor beginners (en natuurlijk ook voor mensen met wat meer ervaring).

Kies een geschikte locatie

Voordat je start met het aanleggen van jouw gloednieuwe moestuin is het belangrijk om de perfecte locatie te kiezen. Zo wil je kiezen voor een plek waar jouw moestuintje minimaal 6 uur per dag aan zonlicht krijgt in de lente en zomer. Ook is het belangrijk dat water en vocht goed kunnen worden afgevoerd. Het liefst is de grond vrij los en vruchtbaar. Mocht je zelf al een gazon hebben liggen in de tuin, dan wil je het gras zo kort mogelijk maaien zodat je dit later makkelijk weg kunt halen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een Stiga accu grasmaaier.

Bepaal de grootte van je moestuin

Vervolgens ga je bedenken hoe groot jouw moestuin mag worden. Als je net begint is het wellicht verstandig om klein te beginnen en jouw gewassen op een later moment uit te breiden. Hou ook rekening met de paden die je nodig hebt zodat je zonder problemen bij jouw planten kunt komen. 

Bereid de grond voor

Als je de perfecte locatie hebt gevonden en bepaald hebt hoe groot de moestuin mag worden kun je beginnen met het voorbereiden van de grond. Haal onkruid zoveel mogelijk weg. Vervolgens maak je de grond los met een spade of met een hark. Tot slot kun je mest door de grond schoffelen om de bodem zo vruchtbaar mogelijk te maken.

Kies je gewassen

Dan je alle voorbereiden getroffen en dan kun je beginnen met het kiezen van gewassen. Het liefst let je dan op het seizoen en de locatie die je gekozen hebt. Uiteraard kun je beginnen met groenten die niet al te veel moeite kosten om te verbouwen zoals sla, spinazie, tomaten en wortelen. Let er wel op dat je genoeg ruimte tussen de verschillende gewassen laat en dat je de zaai instructies goed opvolgt!

Plant en verzorg je gewassen

Plant je gewassen volgens de instructies op de verpakking. Geef je planten regelmatig water en houd de bodem vochtig, maar niet te nat. Gebruik indien nodig natuurlijke bestrijdingsmiddelen om plagen en ziekten te voorkomen. En dan heb je een heerlijke moestuin! Door het volgen van de stappen kun je snel en simpel starten met jouw eigen moestuin, en heb je binnen no-time heerlijke, zelf verbouwde groenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *