Hoe belangrijk is dak isolatie nu echt?

Er is door de jaren heen ongelofelijk veel gezegd en geschreven over het belang van een goed geïsoleerde woning. Tegenwoordig zijn we ons daar als mensen ook ongetwijfeld allemaal van bewust. Het spreekt echter voor zich dat het isoleren van een huis in de praktijk ook steeds gepaard gaat met een bepaald kostenplaatje. Dat kostenplaatje is lang niet voor iedereen zomaar in één, twee, drie en volledig te betalen. Wanneer jij er zeker van wenst te zijn dat het belangrijkste onderdeel van je woning als eerste wordt geïsoleerd is het doorgaans altijd interessant om daarvoor te kijken in de richting van het isoleren van het dak. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk waarom dak isolatie nu precies het belangrijkst is van allemaal? Dan kom je daar alles over te weten hier op deze pagina! 

Waarom ligt de nadruk zo vaak op dak isolatie?

Wanneer je een nieuwe woning hebt aangekocht die nog niet is geïsoleerd of wanneer je wil beginnen met het isoleren van je bestaande woonst is het in de praktijk altijd zo dat je er goed aan doet om te starten met het dak. Dat heeft alles te maken met het feit dat hier de meeste warme lucht de woning verlaat. Het isoleren van het dak is bovendien wellicht ook de duurste klus. Heb je dit achter de rug? Dan is het in principe veel eenvoudiger en ook financieel interessanter om de rest van je woning te isoleren. Bovendien kan het isoleren van het dak er ook voor zorgen dat je meteen een leefbare zolderkamer ter beschikking krijgt. 

Moet je de rest van je woning dan niet isoleren? 

Het is een groot misverstand dat je bij het plaatsen van dak isolatie de rest van je woning niet meer hoeft te isoleren met folie. Veel mensen gaan hier vanuit, maar dat is zeer zeker niet correct. Zoals eerder hierboven al aangegeven is het zo dat warmte over een stijgend karakter beschikt. Deze stijgende werking zorgt ervoor dat ze uiteindelijk via het dak ontsnapt. Isoleer je uitsluitend je dak? Dan verleg je gewoon het probleem. De warme lucht stijgt namelijk via de muren naar omhoog met als gevolg dat ze ook op deze plaatsen reeds de woning kan verlaten. Het uitsluitend isoleren van je dak is dus nooit een goed idee.

Welke dak isolatie gebruik je het best?

Voor het isoleren van je dak is het mogelijk om gebruik te maken van tal van verschillende soorten isolatiematerialen. Je kan dan ook een keuze maken tussen onder meer deze opties: 

  1. Glaswol; 
  2. Rotswol;
  3. Gespoten glaswol;

Vroeger was het zo dat er voor het isoleren van een dak hoofdzakelijk gebruik werd gemaakt van glaswoldekens. Dergelijke dekens zijn op zich goed, alleen zijn er ook niet onbelangrijke nadelen aan verbonden. Het plaatsen van de dekens brengt bijvoorbeeld behoorlijk wat problemen met zich mee voor veel mensen. Deze problemen zijn het gevolg van  de irritatie die ontstaat bij het plaatsen. Gespoten glaswol is tegenwoordig dan ook veel populairder. Niet alleen valt het op een comfortabele manier te plaatsen, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat het veel beter in staat is om kieren en gaten af te dichten. Is je interesse gewekt? Neem dan eens een kijkje op isolatienoord.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *