Kies voor gevelreiniging

Wat zag de gevel van je huis er ooit eens fraai uit. Wat was de gevel van je bedrijf vroeger een prachtig visitekaartje. Met de tijd echter, raken gevels vies en vuil. En als je daar niets aan doet kan al het vuil verstrekkende gevolgen hebben voor de stenen op de gevel en dus ook voor de rest van je woning. Daarom ook is gevelreiniging erg belangrijk. Alleen door regelmatig gevelreiniging uit te voeren, houd jij de gevel in de beste staat. Je kunt ervoor kiezen om de gevel zelf te reinigen, een professional inschakelen is eveneens een optie.

Gevelreiniging is belangrijk voor de staat van je woning

Een vuile gevel houdt vocht vast en de organismen die zich op de duur op de gevel nestelen, scheiden zuren af die de stenen van de gevel behoorlijk aan kunnen tasten. Daarom ook is gevelreiniging ook zo belangrijk. Je kunt de werkzaamheden in principe zelf uitvoeren. Wel dien je om te kunnen gaan met chemische reinigingsmiddelen en moet jij je houden aan de regels die hiervoor gelden en zorgen voor het opvangen en afvoeren van dergelijke middelen. Als je toch zelf aan de slag wilt met gevelreiniging, dan kun je je het zelf gemakkelijker maken en kies je voor een milder reinigingsmiddel. Apparatuur om de gevel te reinigen kun je prima huren, mocht je er zelf niet over beschikken. 

Kijk naar de kleur van de vervuiling op de gevel

Je kunt ook aan de hand van de aard van de vervuiling beslissen wat je doet en of je de gevelreiniging zelf uitvoert of daar een specialist voor inschakelt. De hulp van een professional is zeker nodig als er sprake is van grijze vervuiling, vervuiling die als een deken over de stenen hangt. In dat geval namelijk, is er sprake van een oxidatieproces in de stenen. Dit kun je alleen wegnemen door te zandstralen. En dat is werk voor de professional, die voor deze werkzaamheden wel een vergunning aan moet vragen. Eigenlijk geldt hetzelfde voor zwarte aanslag op de gevel, vaak erg hardnekkig vuil. Alleen gevelreiniging met chemische middelen zal dan nog uitkomst bieden. 

Groene aanslag duidt op de aanwezigheid van algen

Is er vooral sprake van witte aanslag? Dan vindt er een chemisch proces plaats in de stenen en het beton vaak veroorzaakt door kalk, zout en salpeter. Nu kun je met een iets minder sterk chemisch middel uit de voeten en kun je overwegen de klus die gevelreiniging heet zelf uit te voeren. Je kunt helemaal prima aan de slag als er vooral sprake is van een groene aanslag en als er veel mos op de gevel aanwezig is. In beide gevallen is stoomreinigen een manier om deze viezigheid van de gevel te halen. Stoomreinigen is in principe hetzelfde als hogedruk reinigen. Alleen is het water nu opgewarmd tot een temperatuur van 140 graden Celsius. Mos is iets dat vooral in de voegen van de gevel gaat zitten. Door voor stoomreinigen te kiezen laat het mos los en ziet je gevel er al snel weer stukken beter uit.

De gevel is weer je visitekaartje

Doe je niets aan gevelreiniging dan zal het vuil op de gevel op den duur zelfs de veiligheid van je woning in gevaar kunnen brengen. Daarom is regelmatige reiniging een must. Wat geeft het bovendien voor een eerste indruk als de gevel zwart, wit of groen ziet? Houd er rekening mee dat de gevel straks weer schoon en fris is, dat geldt echter niet voor jezelf en de grond voor je huis. Ook dat ruim je natuurlijk op om vervolgens tevreden te zien dat de gevel weer als visitekaartje kan fungeren. En daar was het je uiteindelijk ook om te doen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *