Tips om veilig te klussen

Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken tijdens het klussen, de één ernstiger dan de ander. Veel van deze ongelukken kunnen worden voorkomen. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding voor het klussen is heel belangrijk. Bescherming? Het juiste gereedschap? Een opgeruimde werkplek? Een stabiele trap? Dit zijn allemaal dingen die voor het klussen geregeld moeten worden. Gaat u werken aan de elektriciteit? Zorg dan eerst dat de spanning er af is door de juiste schakelaar om te zetten. Een goede voorbereiding en een opgeruimde werkplek zorgen voor veiligheid en verkleinen de kans op ongelukken.

Draag de juiste kleding en veiligheidsmiddelen

Vermijd bij het klussen losse kleding en doe accessoires uit. Deze kunnen ergens achter blijven hangen. Draag altijd beschermende kleding en accessoires voor je ogen, oren, handen en gezicht als dit nodig is. Houd ook rekening met het type schoen dat je draagt. Werk je op een trap, steiger of ladder? Zorg dan voor stevige schoenen met een antislipzool. Bij het werken met zware materialen of zwaar elektrisch gereedschap, zoals een kettingzaag zijn speciale schoenen benodigd met een stalen neus.

Kunnen er tijdens het klussen splinters of stof in je ogen komen? Draag dan altijd een veiligheidsbril van gehard kunststof. Deze beschermt niet alleen aan de voorkant maar ook aan de onder-, boven- en zijkant. Een gewone bril biedt dus niet genoeg bescherming en is gemaakt van breekbaar glas. Draag je een bril? Er zijn veiligheidsbrillen die je over een normale bril kunt dragen. Ga je lassen? Een veiligheidsbril biedt geen bescherming tegen uv-straling. Draag bij het lassen dus altijd een laskap of lashelm die voldoet aan de veiligheidsnormen en voorkom beschadiging aan uw ogen.

Ben je op zoek naar bepaalde materialen voor het klussen? Of wil je de lood prijs weten? Kijk dan op https://www.kh-metals.nl/nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *