Veilig aan het werk met een VCA certificaat

Om veilig te kunnen werken, moet je naast de juiste attitude ook een grondige kennis van zaken hebben. Met een VCA examentraining krijg je een goed inzicht in al de gevaren die op de werkvloer bestaan en leer je ook welke risico’s er aan deze gevaren verbonden zijn. Je zal leren hoe je deze gevaren kan beheersen en hoe je de hieraan verbonden risico’s kan vermijden. Na het slagen voor het VCA examen, heb je een VCA certificaat op zak. Dit certificaat is 10 jaar geldig. Om te starten met een VCA training is er op zich geen enkele voorkennis vereist. De opleiding is dus geschikt voor de ervaren, de iets minder ervaren maar ook voor de pas aangeworven werknemer.

Waarvoor staat VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het omvat een uitgebreid programma wat een bedrijf en zijn werknemers in staat stelt om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. Het biedt een grote meerwaarde voor bedrijven uit risicovolle sectoren waartoe een beton staalbouw bedrijf zoals het onze zeker behoort.

VCA certificaat, wat is het nut hiervan voor jou als werknemer?

Met een VCA certificaat, kan je officieel aantonen dat je op de hoogte bent van alle basis aspecten rond veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk en dat je weet wat jouw rechten en plichten op de werkvloer zijn. Je werkgever kan hierdoor gerust zijn dat jij weet wat de voorwaarden voor een veilige werkomgeving zijn en dat jij dus in staat bent om veilig te werken in alle omstandigheden.

Inhoud van de VCA examentraining

 • Je komt alles te weten over de actuele veiligheids- en de gezondheidswetgeving.
 • Je krijgt meer inzicht in alle mogelijke oorzaken van een ongeval en je leert hierbij methoden om aan ongevalpreventie te doen.
 • Je doet kennis op over werkvergunningen en de omstandigheden waarin deze vereist zijn.
 • Je bestudeert de risico’s van gevaarlijke stoffen en je leert hierbij ook hoe je deze risico’s beheersbaar houdt.
 • Je komt te weten hoe je adequaat moet reageren bij brand of explosie.
 • Je leert hoe je veilig kan werken in besloten ruimten en ook op hoogte.
 • Je komt alle details te weten van hoe je veilig moet werken met gereedschappen en machines.
 • Je krijgt inzicht in de risico’s verbonden aan hijsen, tillen en dragen en je leert hoe je ongevallen door struikelen, uitglijden en vallen kan vermijden.
 • Je leert al de risico’s van elektriciteit kennen en je leert deze ook juist in te schatten in je werkomgeving.
 • Je maakt kennis met alle mogelijke persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen en je leert ook hoe en in welke omstandigheden deze dienen te worden gebruikt of gedragen.
 • Na de examentraining zal je ook alle mogelijke veiligheids- en gezondheidssignaleringen kunnen herkennen.

Treed dus in de voetsporen van je VCA gecertificeerde collega’s en schrijf je vandaag nog in voor een VCA training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *