Wanneer is het verstandig om een handzaag te gebruiken?

Een handzaag mag eigenlijk niet ontbreken als jij wel eens een klusje klaart. De reden hierachter is vrij simpel, want een handzaag is handig en helpt jou bij alle eenvoudige klussen. Weet jij hoe jij een handzaag het beste kunt gebruiken en weet je wanneer je deze toepast bij je klus? Een handzaag is vrij handzaam, vanwege het gewicht. Ook is de handzaag best wel flexibel, waardoor je gemakkelijk een lat door kunt zagen. Wist je dat een handzaag altijd taps toe loopt en dat het zaagblad meestal niet dikker is dan 1 millimeter? Waar zou jij een handzaag voor willen gaan gebruiken?

Zagen zijn verschillend

Je kunt voor iedere vorm van zagen een andere zaag nodig zijn en dat is ook niet heel gek misschien. Als jij een stuk aluminium door wilt gaan zagen, dan is het zeer onverstandig een handzaag te gebruiken. De tandjes van de handzaag zullen dan vrij snel stomp zijn. Een stompe zaag zorgt ervoor dat je niet zo gemakkelijk meer kunt zagen. Bedenk dus altijd goed welke zaag jij voor welk moment gebruikt.

De handzaag werkt goed bij hout

Een handzaag kun je het beste gebruiken voor het doorzagen van hout. Je kunt hierbij denken aan planken en latten! Als je planken of latten door wilt zagen met een handzaag, zul je zien dat je een mooie rechte snede krijgt. Dit is natuurlijk wat je graag wilt als je hout door wilt zagen, want eerlijk gezegd zijn hobbels in je zaagsnede in de meeste gevallen niet zo handig. Vooral niet, wanneer je latten of planken aan elkaar wilt monteren. Probeer de handzaag altijd soepel te bewegen en vooral niet heel hard te duwen. Dit laatste is namelijk niet goed voor het zaagblad, omdat het zo snel stomp kan worden. Weet jij hoe het zit met het zaagblad van een handzaag?

Het zaagblad heeft tandjes

De tandjes van het zaagblad kennen verschillende groottes, waarbij je kunt denken aan grove tandjes en ook hele fijne tandjes. De tandjes geven aan hoe fijn het hout kan en mag zijn voor het doorzagen. Zo zijn fijne tandjes geschikt voor fijn hout. Voor het zagen van bijvoorbeeld een naaldboom kun je kiezen voor een grof en fijn zaagblad, hoewel een zaagblad met fijne tandjes de zaagsnede minder ruw maakt. Dit wil zeggen dat je minder last zult krijgen van splinters of iets dergelijks.

Tip: Zaagbladenxl.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *