Wat zijn overzettreden?

Wat zijn overzettreden?

Overzettreden zijn nieuwe traptreden die je plaatst over de huidige treden van een trap. Dit is een gemakkelijke oplossing ten opzichte van het uitgebreid renoveren van een gehele trap. Een dergelijke traprenovatie is vaak namelijk erg tijdrovend zonder garantie op een perfect resultaat. 

Welk materiaal overzettreden?

Overzettreden zijn er in verschillende materialen. In beginsel kun je overzettreden geheel naar wens maken. Zo kun je gaan voor overzettreden met een eiken toplaag. Deze kun je vervolgens in elke gewenste kleur lakken, ook kun je een oliewax aanbrengen ter afwerking. Een andere mogelijkheid is het gaan voor overzettreden met een toplaag van laminaat, deze hebben het voordeel dat ze kant-en-klaar zijn en dus geen behandeling meer vereisen. Tegenwoordig bestaan er ook overzettreden van vinyl of pvc, deze zijn doorgaans stroever dan laminaat, waardoor je minder snel uitglijdt. Verder zijn vinyl en pvc relatief geluiddempend. 

Het plaatsen

Alvorens de overzettreden geplaats worden, is het van belang goed voorbereid te zijn. Voor een goede bevestiging is vereist dat de ondergrond zo schoon en zo vlak mogelijk is. Als de trap eerst een bekleding had, dien je deze eerst te verwijderen inclusief lijmresten. Als de lijmresten hardnekkig zijn kun je een lijmrestenverwijderaar toepassen.

Wanneer de trap voorbereid is, is het zaak om de overzettreden op maat te zagen. Het is makkelijk om hierbij een trapspin te gebruiken. Een tip is om de op maat gezaagde overzettreden te nummeren, dit scheelt tijd bij de montage.

Wanneer de treden op maat zijn gemaakt kun je beginnen met de montage. Voor het gemak werk je van boven naar beneden, zo voorkom je dat je over de net gelijmde overzettreden moet lopen. Het lijmen van de overzettreden doe je door genoeg montagekit op de trap te spuiten en vervolgens de overzettrede te plaatsen en goed aan te drukken. 

Als alle overzettreden liggen kun je desgewenst anti-sliptape op de treden plakken. Houd er rekening mee dat overzettreden met een eiken toplaag nog behandeld moeten worden. Wanneer je hebt gekozen voor een toplaag van laminaat is dat niet nodig. Het behandelen van overzettreden met een eiken toplaag doe je door de treden eerst licht op te schuren en vervolgens de gewenste afwerklaag toe te passen. Dit kan lak of waxolie zijn.

Kortom

Overzettreden bieden een ideale en gemakkelijke oplossing voor een traprenovatie. Je kunt overzettreden in verschillende materialen verkrijgen. Eiken, laminaat, vinyl en pvc zijn het meest gebruikelijk. Bij het plaatsen van de overzettreden is het belangrijk de trap eerst goed voor te bereiden. Wanneer de overzettreden op maat zijn gezaagd kunnen ze middels montagekit op hun plaats worden gelijmd. Een relatief simpele klus met een verfrissend eindresultaat.

Bron: www.atmyhome.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *