U profielen van staal zijn profielen in de vorm van de letter U. Dergelijke profielen hebben hun hoogste traagheidsmoment aan de Y-as. Dat is ook de reden dat vaak in die richting gewerkt wordt en het profiel in die richting belast wordt. De evenwijdige onderdelen van het profiel worden ook wel flenzen genoemd, de verticale delen heten lijf.
Bij omgevingstemperatuur uit warmgewalst staal gevormd
U profielen van staal? Bij menigeen zal niet onmiddellijk een lichtje gaan branden. Integendeel. En toch zie je ze vaker om je heen dan je denkt. Als we spreken van U profielen van staal, dan bedoelen we specifiek koudgewalst staal. En als we van staal spreken, dan doelen we op blankstaal. De U profielen worden bij de omgevingstemperatuur uit warmgewalst staal gevormd. Zo ontstaat een sterker materiaal dan het materiaal dat uit het warmgewalst staal gevormd wordt.
U profielen van staal; wat lichter van kleur en met een gladder oppervlak
U profielen zijn daarom niet alleen steviger, de flexibiliteit wordt daardoor wel iets minder. De U profielen van staal zijn wat lichter gekleurd dan de warm gewalste uitvoering. Er is bovendien sprake van een gladder oppervlak. Op U profielen van staal ontstaat geen walshuid. Verder is het vooral veel krachtiger, harder, sterker en zoals gesteld ietsje minder flexibel. Ook beschikt het over meer ronde hoeken. Toleranties komen niet voor bij de U profielen.
Meer informatie over stalen C-profielen vind je hier.
De U profielen kunnen steeds prima op maat gemaakt worden
Wie gebruik wil maken van de U profielen van staal, die kan op heel veel plaatsen terecht. De profielen kunnen vaak prima op maat gemaakt worden. Daarnaast kun je bij de specialist in U profielen vaak ook meteen terecht voor enigszins vergelijkbare producten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een L-profiel, een hoekprofiel en een T-profiel, ook al typisch producten die steeds op maat gemaakt en geleverd kunnen worden.
U profielen vragen om maatwerk en om nauwkeurigheid
Met producten als U profielen van staal is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Laat je dus niet afschrikken als de door jou gewenste maat niet tussen de andere producten staat. Vaak is via de specialist alsnog mogelijk om maatwerk te leveren. Werken met U profielen van staal vraagt nou eenmaal om nauwkeurigheid en maatwerk. In het algemeen zijn de U profielen onder te verdelen in de UPE profielen en de UNP profielen. Een UPE profiel heeft flenzen met een constante dikte. Vaak varieert de hoogte van een dergelijk profiel ergens tussen de 80 en de 400 millimeter. Een UNP-profiel is het profiel dat het meest toegepast wordt. Afwijkend ten opzichte van de UPE zijn de wat schuin aflopende flenzen. Dit profiel is er in hoogtes tussen de 30 en 400 millimeter. Is de hoogte 300 millimeter of lager, dan geldt doorgaans een hellingshoek in de flenzen die 8 procent bedraagt. Boven de 300 millimeter is dit percentage zo rond de 5. Ben je van plan de profielen vast te maken, dan dienen echt hellingsluitplaten toegepast te worden.