Wat is stansen?

Stansen wordt vooral bij plaatbewerking gebruikt. We gebruiken voor het stansen een stansmachine. Het is een machine waarmee uit metaal, leer of papier stukken worden gehaald. Door het stansen worden er stukken materiaal uitgeslagen. Ook worden door een stansmachine soms bepaalde stukken metaal onder een bepaalde hoek geslagen. Het stuk metaal dat uit een metaalplaat wordt gestanst, is het product dat je wilt gebruiken. Dit is het tegenovergestelde van ponsen waarbij de overblijvende plaat het product is.

Het aanbrengen van een bepaald reliëf

Je kunt met een stansmachine ook in een bepaald product een reliëf aanbrengen. Hiervoor worden ook stempels toegepast. De stempels moeten precies op de goede maat worden gemaakt. Het materiaal van de stempels is hard staal. Het is een vereiste dat de bovenstempel en onderstempel precies op elkaar aansluiten. Er kunnen bij een dergelijke bewerking wel enkele duizenden producten met de stempels worden gemaakt. Omdat er misschien in een later stadium nog meer dezelfde producten moeten worden vervaardigd, worden de stempels goed bewaard.

Wat kun je met stansen maken?

Door gebruik te maken van het stansen kunnen veel soorten producten worden vervaardigd. Hierbij kun je denken aan gebruiksvoorwerpen zoals lepels, maar ook auto-onderdelen, metalen bakjes, gereedschapskisten en machineonderdelen. Ook siervormen worden gestanst. Hierbij kun je denken aan de afwerkingen van een hekwerk of woondecoraties.

Ponsen en stansen

Deze twee genoemde bewerkingen worden in de praktijk vaak door elkaar gehaald. Toch hebben ze beiden verschillende doeleinden. Bij het ponsen bedoelen we over het algemeen het slaan van gaten uit plaatmateriaal. Denk ook maar eens aan het ponsen van gaten in papier. Ponsen is het aanbrengen van gaatjes waarbij het overgebleven papier, in dit geval, het product is geworden. Dus ponsen is het aanbrengen van gaatjes in een bepaalde soort plaatmateriaal. Ondanks dat stansen op ponsen lijkt, is bij stansen de vorm dat uit het plaatmateriaal komt het product. De plaat waaruit de vormen worden gestanst worden, nadat alle vormen eruit zijn gestanst, weggegooid. In enkele gevallen moeten de gestanste producten nog verder bewerkt worden.

De stempels die voor het stansen nodig zijn

Het maken van de stempels voor de stansmachine is vakwerk. De stempelmakers of gereedschapsmakers maken de stempels door gebruik te maken van verschillende verspanende technieken, zoals draaien en frezen. De onderdelen van de stempels worden in veel gevallen aan elkaar gelast of door middel van schroefdraad aan elkaar verbonden. Bij het stansen wordt gebruik gemaakt van een boven- en onderstempel. Deze moeten precies op elkaar aansluiten. Omdat het zeer nauwkeurig werk is, moet je daar echt een vakman voor zijn om dat te kunnen maken. Voor het maken van stempels zijn veel arbeidsuren nodig. Daarom zijn de stempels voor het stansen zo kostbaar.

Bron: Aannemersspot

1 reactie

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over stansen. Ik ben mij aan het verdiepen in de mogelijkheden en toepassingen op het gebied van apparatenbouw. Goed om te weten wat de verschillende methodes zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *