Interne audit ISO 9001 in het kort

Wil jij de kwaliteit binnen jouw organisatie verbeteren? Dat kan door een intern onderzoek. Lees snel verder om erachter te komen van een interne audit ISO 9001 precies is, wat de doelen zijn en wat voor resultaten je ermee kunt bereiken. 

Wat is een interne audit ISO 9001?

Een interne audit ISO 9001 is een intern onderzoek dat wordt uitgevoerd naar het goed en betrouwbaar functioneren van de interne organisatie op het onderwerp kwaliteit. Als je als organisatie tegen de ISO 9001 norm bent gecertificeerd, dan is het jaarlijks laten uitvoeren van een interne audit verplicht. 

Wat is het doel?

Het doel van het onderzoek is om te kijken en vast te stellen of het kwaliteitsmanagementsysteem voldoet aan kwaliteitseisen die een organisatie zichzelf heeft opgelegd en of dat zij voldoet aan de eisen vanuit de ISO 9001 norm. Ook de interne audit heeft een belangrijke management rol. Een interne audit geeft de organisatie informatie over mogelijke verbeteringen in de interne afspraken en processen. Je kunt als organisatie zelf vaststellen dat je voldoet aan de intern opgelegde afspraken, maar daar kom je niet perse verder mee als organisatie. Het interessanter om door een interne audit samen te kijken naar verbeteringen die binnen de organisatie zouden kunnen worden gedaan. 

Wat zijn resultaten waar je naartoe kan als organisatie?

Er zijn een paar resultaten die je zou kunnen behalen door een interne audit ISO 9001 uit te voeren. Je hebt de risico’s op het gebied van kwaliteit in beeld. Je weet of je voldoet aan eisen die gesteld zijn door de ISO 9001 en of interne afspraken worden nagekomen. Ook kan je met de informatie verbeteringen vastleggen die de organisatie structureel naar een hoger niveau tillen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *